Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Zápisky z meetupu #1

Ve čtvrtek 31.3. jsme se potkali na prvním meetupu, který byl věnovaný tématu flexibilní spotřeby domácnosti. Diskuse se ale nakonec stočila trochu jiným směrem. 🙂

Úvodní slovo si vzal Jan Hicl, který v Nano Green zodpovídá za produkt, aby představil, jak chápeme rezidenční flexibilitu a proč je tak důležitá pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Našim cílem je zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na celkovém energetickém mixu a flexibilní plánování spotřeby je efektivním způsobem, jak toho docílit. Honza popsal, jak v praxi funguje plánování spotřeby a jak tímto způsobem můžeme snížit spotřebu v nejfrekventovanější hodiny (tedy ráno a večer), kdy se na dodávkách elektřiny podílí uhelné a plynové elektrárny.

Poté nám pan Dalibor Veverka představil svůj dům, kterému se v médiích neřekne jinak, než dům pro budoucnost. Byl postavený ve spolupráci s ČVUT-UCEEB a našli byste v něm technologie pro geniální plánování spotřeby v závislosti na aktuálních cenách elektřiny. Dalibor povyprávěl o tom, co ho k nápadu postavit takový dům, vůbec přivedlo a ukázal nám prostředí aplikací a nástrojů, které používá pro sledování ceny elektřiny, spotřeby i výroby.

Diskuse se pak stočila k rezidenční flexibilitě ve vztahu k ČEPSu a možnosti generovat zisk z poskytování kapacit na vyrovnávání výroby a spotřeby elektrické energie v síti. V rámci diskuse zaznělo mnoho nápadů na využití bazénu jako volné kapacity na odběr ze sítě v případě přebytků výroby, bylo to ale myšleno spíše jako nadsázka. Zastřešujícím tématem i motivací pro rezidenční flexibilitu je totiž pro nás pro všechny respekt k přírodě a snaha o rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

V poslední části jsme si navzájem představili naše aktuální řešení fotovoltaiky a domácích systémů automatizace všech přítomných a popsali, jaký je ten ideální stav, kam bychom se chtěli dostat. Vyvstalo z toho mnoho dotazů, ale i tipů a rad pro ty, kteří s fotovoltaikou teprve začínají.

Doufáme, že se všem na meetupu líbilo a my už se těšíme na ten další. Chcete vědět, kdy a kde bude? Sledujte naše sociální sítě - facebook, twitter a linkedin.