Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Horko k padnutí? Pomůžou ekologické stavby.

Na střeše jednoho z renovovaných objektů areálu Svatopetrská v Brně vysázeli extenzivní zeleň, ochlazují jinak než klasickou klimatizací a mají za cíl spotřebovat tolik oxidu uhličitého, kolik ho svým provozem vyprodukují.

Bojovat s horkem pomáhají ekologické budovy.

Je chvíli po poledni, vzduch na náměstí se skoro nehýbe a teploty se už několik dní drží v tropických hodnotách. Sálajícím cestám a chodníkům občas uleví kropicí vozy, jenže v nekompromisním letním žáru jde o boj s rozpálenými mlýny. Pokud žijete ve městě, je velmi pravděpodobné, že jste se s podobnými dny v minulých letech opakovaně a stále častěji potýkali. Naše města se přehřívají. Co s tím?

Průměrná roční teplota v České republice roste

Počet tropických dní i nocí se v České republice dlouhodobě zvyšuje a s nimi i průměrná teplota.

Jde o jeden z projevů klimatické změny a přestože se týká všech obyvatel v Česku, ti, co bydlí ve městech, jej pociťují daleko více. Důvod je prostý. Na vesnicích se mohou místní těšit ze všudypřítomné zeleně, která ochlazuje své okolí nejen ve dne, ale také v noci. Zato betonová města s minimální zelení se nestíhají přes noc ochladit. Akumulované horko tak zůstává. Ke změně přitom stačí zdánlivě málo – vrátit městům zeleň.

V chládku a udržitelně

Při projektování a následné stavbě domů je dobré myslet na několik základních věcí, které souvisejí nejen se snižováním teploty objektu, ale jdou také ruku v ruce s větší udržitelností. Nemusí jít ani o úplně nové stavby, často pomůže rekonstrukce. Dobrým příkladem je areál Svatopetrská v Brně, který v moravské metropoli stojí už od 70. let minulého století. Během rekonstrukce, kterou vlastník areálu Top-in.cz, a.s. dokončil v roce 2019, řešili nejen jak se vypořádat s horkem, ale také jak jít vstříc udržitelnější budoucnosti.

Na zrekonstruovaný objekt v areálu Svatopetrská nainstalovali solární panely

Plochou střechu při rekonstrukci osázeli extenzivní zelení a na šikmou střechu i část fasády umístili fotovoltaickou elektrárnu. Kromě toho, že panely absorbují sluneční záření, které by normálně zbytečně ohřívalo povrch domu, přeměňují paprsky slunce na elektrickou energii a přispívají tak k energetické soběstačnosti domu. Na Svatopetrské navíc odebírají Elektřinu Nazeleno, která přichází na řadu v momentě, když je pod mrakem, nebo v noci. O energii z obnovitelných zdrojů proto nepřijdou.

I ochlazování vnitřních prostor je řešeno pomocí tepelných čerpadel a hlubinných vrtů tak, aby zbytečně nevytvářelo teplo, kterým by objekt ohříval své okolí. Venkovní vzduch je předchlazován v podzemním zásobníku a chlad je s pomocí vzduchotechniky distribuován do kanceláří a společných prostor. Sluneční paprsky pak v létě z oken odcloní venkovní žaluzie, zatímco zimní slunce kanceláře prohřeje. Areál má dokonce za cíl spotřebovat tolik CO2, kolik ho svým provozem vyprodukuje, a šetří i vodou – pro splachování používají podzemní vodu ze studny a pro zalévání zeleně kolem budovy dešťovku. Tím v rekonstruovaném objektu o šesti a půl tisících metrech ušetří polovinu nákladů za vodné. Zeleň pak v areálu udržuje příjemnější klima i v těch nejteplejších měsících a poskytuje zázemí pro nájemce a návštěvníky.

Zelená střech byla osázená extenzivní zelení.

Příklad Svatopetrské ukazuje, že se nemusíte vždy vydat cestou novostavby, když chcete minimalizovat dopad klimatických změn ve svém bezprostředním okolí. To nejmenší, co můžeme udělat, je vylézt na střechu a zamyslet se nad tím, jak ji alespoň trochu ozelenit.