Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Co vás zajímalo o chytrém řízení PROTEUS a nebáli jste se zeptat

Započítává PROTEUS amortizaci? A co distribuci? Jak komunikuje se střídačem? A je to bezpečné? Samé otázky...

Krátce po spuštění našeho chytrého řízení PROTEUS pro střídače Victron a Solax jsme si s vámi povídali na live Q&A session. Potěšil nás velký zájem a spousta dotazů! Nestihli jste webinář? Na jeho záznam se můžete podívat tady. Během 30 minut jsme bohužel nestihli zodpovědět všechny dotazy. Dodatečně jsme je proto sepsali do tohoto blogu.

Díky za workshop. Máte představu, kdy bude PROTEUS k dispozici pro GoodWe?

Propojení na jednotlivé značky střídačů vyvíjíme podle četnosti jejich zastoupení na trhu. Na propojení s GoodWe momentálně pracujeme s ambicí spustit PROTEA pro tuto značku střídače ještě v létě 2024. Chcete být součástí alfa testování? Zapište se na tento seznam. Jen dopředu varujeme - bude to tak trochu punk. :) Na první skupině zákazníků vychytáme všechny mouchy a teprve pak spustíme PROTEA pro GoodWe v beta verzi.

Bude prosím šance na připojení i střídače Solax s WIFI Dongl verze 2 nebo LAN?

Bohužel, moc nás to mrzí, ale tady tráva neporoste. Tyto verze totiž nepodporují komunikaci skrze MODBUS, na které PROTEUS stojí a padá. Většinou tedy stojí. Rozhodně nepadá.

Mám Systém TENGEO od ČEZ s Fronius střídačem. Existuje řešení i pro mne?

Tengeo zatím bohužel neumíme a ani ho neplánujeme. Propojení se střídačem Fronius je to do budoucna pravděpodobnější. Máme v plánu zveřejnit PROTEUS API, skrze které Fronius připojíte.

Jsem čerstvě vaším zákazníkem, mám ČEZ battery box a Infini Solar střídač. Máte představu, zda bude někdy v budoucnu možné použít PROTEUS na tento střídač?

Propojení střídače značky Infini Solar bohužel také zatím neumíme a ani ho v tuto chvíli neplánujeme. Stejně jako v případě značky Fronius ho však budete moci v budoucnu propojit skrze PROTEUS API.

Má smysl PROTEUS u FVE bez baterky? Co když nebudou ceny záporné, jaký smysl to bude mít? Omlouvám se za laické dotazy.

Energeticky poučený z nebe nespadl :) PROTEUS v budoucnu nabídne možnost zapojit se do trhu s flexibilitou, tedy do vyrovnávání sítě, kde bude možnost vydělat i na vypnutí FVE. Na PROTEA budete moci napojit i další spotřebiče v domácnosti jako elektromobil, tepelné čerpadlo a podobně. Díky tomu, že už teď máte chytrý elektroměr (průběhové měření), nic vám nebrání tomu začít v budoucnu spořit do prasátka pomocí vyrovnávání sítě. PROTEUS bude ovšem nutnou prerekvizitou.

Od minulého týdne mám spuštěný PROTEUS na Victronu. Nepřemýšleli jste o nějakém parametru nastavení SOC (State of Charge) pro maximální vybití do sítě? Několiktrát se mi stalo, že ráno PROTEUS vybil baterii na minimální SOC a pak při nárazové spotřebě ráno "docucával" ze sítě.

Tato skutečnost se týká predikcí spotřeby domácnosti a výroby z FVE. Pracujeme teď na tom, abychom predikce zdokonalovali, ale bohužel to nikdy nebude na 100 % přesné. Dobrá zpráva je, že čím více zařízení v domácnosti budeme řídit, tím méně se to bude stávat. Takové spotřeby totiž přechází rovnou do plánu místo do predikce. Je důležité na to také koukat tak, že řízení pomocí PROTEA je efektivní na úrovni dlouhodobého období, ne na úrovni jednotlivých hodin, kde se zkrátka nedokonalosti dít budou (ačkoliv počítáme i citlivosti scénářů kdy se predikce nevyplní a v plánu je zohledňujeme). Cílem celého chytrého řízení je, že s PROTEEM vás provoz domácnosti vyjde v dlouhodobém měřítku levněji a efektivněji, než bez něj a měl by také fungovat lépe než manuálně zadaná omezení.

Uvažujete i o baterii ve formě elektromobilu připojeného k domácí síti?

Ano, uvažujeme. Našim cílem je rozšiřovat PROTEA na další zařízení, která lze využívat pro energetickou flexibilitu. Elektromobil je jedním z nich.

Jan Hicl se zmínil o „konektorech“ ke spotřebičům v domě. Pokud jde o nabíjení BEV (Battery Electric Vehicle), máte specifikované požadavky na wallbox, aby se do systému mohl zapojit?

Ano, wallbox by měl podporovat OCPP a nebo případně mít schopnost komunikace skrze MODBUS.

Řešíte také specifika řízení FVE v bytových domech se sdílením elektřiny? Mám dva bytové domy s 26 byty a jsem je ochoten do vašeho řešení zapojit a pomoci vám to odladit.

Děkujeme za nabídku. Na bytové domy se zatím nezaměřujeme, ale do budoucna se to určitě změní. Bude pro to ale pravděpodobně nutný souhlas celého SVJ, protože bude zapotřebí řídit ideálně celou FVE pro celý bytový dům, nikoliv jen jednotlivé byty. Moc rádi se s vámi spojíme, až to bude aktuální.

Jaký je prosím rozdíl mezi řešením PROTEUS a Loxone či Home Assistant?

To je dobrá otázka! Loxone ani Home Assistant neřeší komplexně to, co dělá PROTEUS - tedy, že bere v potaz konkrétní poplatky za naše služby, za distribuci, VT/NT (vysoký a nízký tarif), všechny ostatní poplatky + DPH a hlavně možnost nabízet svojí flexibilitu na energetické trhy a dostat za to zaplaceno.

Co když v některý den distribuce odpojuje  dodávku kvůli opravě na síti a žádá, aby nebyl žádný přetok do sítě. Tuto informaci vám máme předat?

Tato informace se k nám bohužel nijak nedostane. Doporučujeme v takovém případě PROTEA vypnout a FVE odstavit podle požadavků distributora. Distribuce používá na odpojení hardwarové zařízení, tzn. je to odpojeno “natvrdo” a i kdyby se PROTEUS snažil o přetoky, reálně se nestanou.

Pokud je Victron s Fronius v AC Coupling na AC Out, tak to funguje. PROTEUS nenabíjí baterku, ale spotřebovává z Froniusu.

Máte pravdu, navíc Fronius hlavně podporuje zero feedback a tedy je možno zakázat přetoky skrze Victron řízení - u ostatních střídačů v AC couplingu s Victronem tomu tak není a bohužel pak zákaz přetoků není skrze VRM možný.

Plánujete spolupráci s nějakými bojlery či řízení bojleru přes Loxone?

Ano, jsme rádi, že se ptáte! Snažíme se navázat spolupráci s Loxone, abychom mohli ovládat zařízení skrze tento systém. Bojler je jeden z nich.

Aktuálně je možné ručně změnit režim v PROTEOVI pouze pro aktuální hodinu. Plánujete umožnit editaci pro více hodin dopředu?

Ano, máme to v plánu. Sami víme, že je to potřeba, ale zatím jsme prioritizovali jiné funkcionality. Mimo to je to složitější problém, než by se mohlo zdát. Především s ohledem na další navazující funkce, které plánujeme, jako je flexibilita pro SVR.

Bojler na TUV začínám nabíjet až při dosažení určité SoC (State of Charge). Konkrétně od 90% postupně po fázích. Bude to s PROTEEM fungovat a správně? Případně, jde to řešit jinak?

Fungovat to bude. :) Bude tam docházet k jistým nepřesnostem predikcí spotřeb, ale nemělo by to být nic zásadního. Sám Honza má tuto logiku na bojleru u sebe doma.

Mám od Victronu i nabíječku na elektromobil a mám nastaveno, že při nabití baterie nad 85% se spustí nabíjení auta. Pokud přichází mrak, dotuje se nabíjení z baterie do stavu nabití 60%. Naruší tuto mou logiku ovládání PROTEEM? A půjde do budoucna nastavit, že se nabíjení EV spustí při záporné ceně?

Fungovat to bude, jen to zanáší nepřesnosti do predikcí. Není to ale nic zásadního. Ve chvíli, kdy řídíme nabíjení EV skrze PROTEA, tento problém kompletně zmizí.

Je na pozadí algoritmu i nějaké strojové učení?

Algoritmus jako takový nefunguje na základě strojového učení, jedná se matematické řešení optimalizačního problému. Nicméně pro některé parametry které do optimalizace vstupují, (především predikce a jejich nejistoty) využíváme učící algoritmy.

Nenašli jste odpověď na svou otázku? Napište nám na info@deltagreen.cz