Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Proč také roste cena elektřiny, která pochází jen z přírodních zdrojů?

Jak souvisí válka na Ukrajině a nejistota ohledně dodávek ruského plynu s cenou elektřiny, kterou pro nás vyrábějí lokální producenti jako jsou malé vodní, větrné, solární elektrárny nebo bioplynové stanice. To je otázka, která teď zajímá každého.

Jednoduše na mi můžeme odpovědět tak, že energetický trh je velmi propojený a všichni producenti dostávají za vyrobenou elektřinu podobnou cenu.

Podrobnější vysvětlení toho, jak na energetické burze funguje cenový mechanismus, najdete v článku a komentářích od našeho hlavního analytika Prokopa Čecha.

Jak se stanovuje cena elektřiny na velkoobchodním trhu?

Základní princip elektrické sítě spočívá v tom, že výroba elektřiny musí být vždy stejná jako její spotřeba. Na trhu se proto neustále střetává nabídka nejlevnější elektřiny, kterou v současnosti produkují obnovitelné zdroje, s elektřinou z nejdražších zdrojů jako jsou elektrárny na uhlí, zemní plyn či biomasu. 

Obnovitelné zdroje vyrábějí elektřinu za nejnižší cenu, protože nepotřebují žádné palivo a neplatí za emisní povolenky, protože nevypouštějí oxid uhličitý. Jejich nevýhodou ale je, že je neumíme regulovat. Prostě není možné vyrobit více elektřiny ze slunce, když nesvítí. Pokud je poptávka po elektřině vyšší, než kolik mohou tyto levné zdroje pokrýt, využívají se dražší zdroje jako jsou uhelné nebo plynové elektrárny.

Výsledná cena elektřiny na velkoobchodním trhu je pak taková, za kterou elektřinu vyrábí ten poslední (nejdražší) zdroj, který je ještě potřeba k uspokojení poptávky. Tuto výslednou cenu pak obdrží všechny vyrábějící elektrárny – i ty, které vyrobenou elektřinu původně nabídly za nižší nabídkovou cenu. Pokud vás zajímá, jak každá elektrárna stanovuje svou minimální cenu, za kterou bude elektřinu dodávat, přečtěte si tento článek.

To znamená, že čím je vyšší poptávka po elektřině, tím více se musí zapojovat dražší výrobní zdroje, což navyšuje cenu elektřiny pro celý trh?

Přesně tak. A vysvětluje to, proč musíme i my zvyšovat cenu Elektřiny Nazeleno. Lokálním výrobcům zelené elektřiny musíme platit podle ceny elektřiny na trhu jinak by vyrobenou elektřinu prodali přímo na burze. My věříme, že se bez fosilních paliv musíme a můžeme obejít. A proto musíme našim výrobcům zaplatit férovou tržní cenu – tu která srovnatelná s cenou na burze.

Řečí přesných čísel to vysvětluje tento graf. Jeho čárkovaná křivka ukazuje vývoj ceny silové elektřiny a ta zelená křivka je cena, za kterou elektřinu poskytujeme vám.

A proč je cena tak citlivá na změnu v ceně jediné položky – zemního plynu?

Mechanismus, který stanovuje výslednou cenu na základě nabídky posledního zdroje tak často způsobuje velkou volatilitu cen. Elektřina je levná a občas i zadarmo, když se vyrábí jen z obnovitelných zdrojů a jaderné energie. Jakmile je jí nedostatek, a je potřeba zapnout i plynové elektrárny, strmě vyskočí vzhůru.

Například v březnu se cena pohybovala v jednotlivých hodinách v rozmezí od 0 Kč do 20 000,-Kč za vyrobenou MWh.

Právě zemní plyn je často tím posledním zdrojem, protože je ho relativně snadné rychle podle potřeby zapnout a vypnout. A tak přesto, že třeba nevyrábí elektřiny velké množství, výrazně ovlivní cenu na celém trhu.

Jak se vyvíjí cena elektřiny v poslední době?

Cena elektřiny tak se stoupajícími cenami komodit rychle roste. Od roku 2021 se tak průměrná měsíční cena zvýšila čtyřnásobně a další vývoj je nejistý a v nejbližší době cena elektřiny nejspíš klesat nebude.

Musí být cena obnovitelných zdrojů vždy závislá na drahých fosilních zdrojích?

O zvyšování podílu obnovitelných zdrojů usilujeme dlouhodobě, proto v Česku rozvíjíme služby agregátora flexibility. Díky chytrým predikcím a využití energetické flexibility na straně spotřeby umožňujeme zapojovat do soustavy více zdrojů bez negativních vlivů na stabilitu sítě. A pokud bude obnovitelných zdrojů v síti více, uvidíme ceny elektřiny častěji kolem nuly. V krátkém horizontu se fosilních paliv sice nezbavíme, ale je to cesta, která je šetrná k planetě i naší peněžence.

Jak Nano Energies podporuje rozvoj obnovitelných zdrojů?

S rostoucími cenami toho moc neuděláme, ale svou energii směřujeme tam, kde to má pozitivní dopad – a to je podpora rozvoje obnovitelných zdrojů. Tím, že obchodujeme pouze s energií, která je vyrobena šetrně, snažíme se nepřímo ovlivnit i složení českého energetického mixu. Současný stav nahrává výstavbě nových zdrojů. Kdo má k dispozici volnou střechu, měl by zvážit umístění fotovoltaiky. Díky vysoké ceně je investice brzy zpátky a částečná soběstačnost zajišťuje proti volatilitě cen na trhu.