Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Baterie Jiřímu pomáhá ušetřit až polovinu nákladů

Pan Jiří platil za elektřinu v dubnu 2023 průměrně 1,25 Kč/kWh. Jak se mu to podařilo?

Nedávno jsme se potkali s panem Jiřím, jehož průměrná cena za elektřinu byla v dubnu tohoto roku 1,25 Kč/kWh. V tomto měsíci byl průměr na spotu 2,48 Kč/kWh. Jiří tedy ušetřil téměř 50 %.

Jiří, povězte nám, jak se vám toho podařilo dosáhnout.

Já si myslím, že to nebylo zase tak těžké. Jde o to, že se musí sledovat jednotkové ceny elektřiny a nějakým způsobem si vyhodnotit, kdy je nejlepší si spotřebiče zapnout a nabíjet si baterky, protože mám bateriové uložiště. A v okamžiku, kdy je cena prostě drahá, tak tak to pustím z bateriového uložiště. Možná je to také dáno tím, že mám elektromobil a jako akumulátor levné elektřiny funguje docela dobře.

Jak velké máte úložiště baterií?

Teď tam mám šestnáct 3kWh baterií. Teoretických. Praktických nějakých 45 kWh.

To je docela velké úložiště, běžná domácnost většinou nemá takovou kapacitu. Předpokládám tedy, že ho používáte i na nabíjení elektromobilu. Je to možné, že z těch baterek nabíjíte elektromobil?

Ano, pokud je to možné. Ta dvojitá konverze do baterek a z baterek do dalších baterek není úplně optimální, co se týče účinnosti. Ale když je třeba auto nabít, tak se z toho nabíjí. Primárně však  volím nabíjení přímo ze sítě a z baterek pak běží celá domácnost, která je kompletně na elektriku. Tepelné čerpadlo, pračka, myčka, sporák, prostě všechno na elektřinu.

Když ovládáme baterky, tak se setkáváme s různými přístupy k tomu, jak je používat. Někdo k tomu přistupuje tak, že tu baterku si koupil, zainvestoval a propočítal si, kolik se do ní za cca celou její životnost vejde kilowatthodin. Vydělí to cenou a zjistí, že jedna kilowatthodina potom stojí přibližně 2 Kč. Někdo k tomu přistupuje tak, že baterka během pár let zastarává a je potřeba ji využívat co možná nejvíc. Pak je spousta lidí, kteří jsou někde mezi. Jak to vidíte vy z vašeho pohledu? Spíš jí co nejčastěji využíváte, nebo ji spíše šetříte a rozhodujete se podle ceny, jestli se to vyplatí nebo nevyplatí oproti amortizaci?

Já jsem spíš asi ten lehce extrémnější případ. Mám to ze zkušenosti třeba s baterií z Tesly, takže vím, že ta degradace tam je naprosto malá. A u baterií pro fotovoltaiky, které jsou dělány na cyklování, je degradace minimální. Myslím si, že než dokážu tu baterku takzvaně “ucyklovat”, tak budou úplně jiné technologie baterií a spíš je vyměním za nové. Ne z toho důvodu, že by neměla kapacitu, ale že bude na trhu něco, co bude nabíjet a vybíjet rychleji a co bude prostě lepší.

Vy jste říkal, že je potřeba sledovat ceny energií. Jak je sledujete?

Bohužel je to v současné době takové pole neorané. Nějaký inteligentní systém na to zatím standardizovaný není, takže stažená aplikace v telefonu, maximálně mi přijde nějaká notifikace...

Když se teď podíváme do vaší domácnosti, je chytré využívání baterie jediná aktivita, kterou děláte vůči proměnlivým cenám elektřiny na trhu? Nebo tam máte ještě nějaké další postupy?

Samozřejmě mám fotovoltaiku na střeše, mám tam 9 kWp, takže využívám sluníčka a snažím se tu energii spotřebovat a uložit si ji. Protože využívám spotové ceny včetně prodeje, tak v okamžiku, kdy vím, že nebudu potřebovat elektřiny tolik nebo že ji nebudu potřebovat vůbec, ušetřím ji a v určitých hodinách prodám. Člověk na tom vydělá taky nějakou korunu nebo si poníží cenu elektřiny.

Řídíte svou domácnost automaticky?

Pokud se budeme bavit o létě, tak tam člověk nemusí moc spekulovat. Dopoledne v deset hodin se nastaví pračka, myčka, nabíjení auta. Když je třeba, tak bazén a klimatizace. Pokud se jedná o zimní měsíce, třeba leden, únor, prosinec, kdy toho sluníčka statisticky moc není a ani se na to nedá spolehnout, tak tam to je spíš obráceně. V nočních hodinách, kdy je cena elektřiny nejnižší, si nastavím pračku, myčku. I to auto nabíjím.

Co se týká nastavování jednotlivých zařízení, včetně baterky, přes co je ovládáte? Jaký máte k tomu měnič, střídač? Děláte to ručně nebo k tomu máte nějakou automatizaci, která to dělá za Vás?

Jako střídače používám Victrony, tři jednofázové pětitisícovky, které ovládají celé nabíjení, vybíjení, vlastně komplet správu baterií. Současně to bohužel všechno nastavuji ručně, protože nejsou zatím žádné standardní systémy. Každý si to musí udělat na koleni. A já zrovna nejsem člověk, který by si to dokázal vyvinout sám. Ale každý k tomu má trošku jiný přístup. Mám připravený Home Assistant.

Chápu to tedy správně, že se vám  podařilo dosáhnout padesátiprocentní úspory jen pomocí ručně odložených startů ostatních spotřebičů?

Jedna věc byly odložené starty spotřebičů, to ano. Druhá věc je odložené nabíjení a vybíjení baterií, které se dá v tom Victronu nastavit.

Loni na podzim jste přešel z fixu na spotové ceny. Jak to zpětně hodnotíte ?

To mi nepřipomínejte, jeden čas to bylo něco naprosto strašného. Absolutně jsem to nečekal, protože do té doby jsem měl jasně fixovanou cenu, maximálně se mi jednou za měsíc měnila. V okamžiku toho spotu to bylo naprosto šílené. Ale jak se člověk do toho dostal a když má možnost si vybrat, kdy může elektřinu spotřebovat a kdy nemůže, tak jsem vlastně zjistil, že to je obrovská výhoda. Takže jsem to využil a tím pádem jsem spotřebovával, nabíjel, vybíjel podle toho, jaká byla zrovna cena a dneska bych to rozhodně neměnil. Celkově jsem ušetřil spoustu peněz.

V současné době si myslím, že spot je hodně pro lidi, kteří se tomu věnují, kteří tomu trošku rozumí a jsou do toho “blázni”. Systémy řízení se budou určitě vyvíjet. Věřím tomu, že třeba za rok dokáže nějaká firma nabídnout standardizovanou krabičku, která se někam připojí, někde se nasdílí data a pak i pro úplného laika toto bude optimální řešení a dokáže využít spotových cen. Věřím tomu, že i pro síť u nás to bude primární řešení i co se týče výrobních zdrojů.

Tak přesně to je naším snem a cílem. Tento rozhovor děláme na konci června, kdy jsme měli několik víkendů se zápornými cenami elektřiny. Jak ovládáte svou domácnost ve chvíli, kdy je cena na spotu záporná? A jakým způsobem řídíte přetoky do sítě?

Fotovoltaika se utlumí, přetoky jsou nulové. V okamžiku, kdy je záporná cena dostatečně záporná, a i s distribučními poplatky to vychází de facto do mínusu, tak si vybiji baterky přes noc a všechny spotřebiče pustím přes den. Ať už auto nebo domácnost. Pomáhám navíc jak síti, tak peněžence.