Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Jak na prodej přetoků z fotovoltaické elektrárny

Vlastníte solární panely a ve slunné dny vyrobíte více elektřiny než spotřebujete? Prodejem přetoků snížíte náklady na elektřinu. A kolik za to tedy dostanete?

Výkup za fixní ceny

Své přetoky můžete u některých subjektů prodávat za fixní ceny. To znamená, že za každých okolností prodáte elektřinu např. za 2 Kč/kWh.

Výkup za spotové ceny

Tato varianta je flexibilnější, vyžaduje sledování trhu, ale zase můžete díky tomu získat mnohem lepší finanční kompenzaci. Za 1kWh jste mohli v roce 2022 získat až 6 Kč. Letos to bude pravděpodobně méně. Jak se pohybuje spotová cena elektřiny v průběhu dne, můžete sledovat v našem jednoduchém přehledu.

Výkup elektřiny pro pokročilé

Zajímavé začíná být prodávání přetoků z fve zpátky do sítě ve spojení s baterií. Pokud ji máte, můžete tak trochu hacknout celý systém. Jak?

  • v době, kdy je cena elektřiny např. 2,5 Kč/kWh, nabijete baterii a přičtete 2 Kč, což je hodnota jednoho cyklu nabití baterie
  • máte tedy v baterii uloženou elektřinu v hodnotě 4,50 Kč/kWh
  • když cena elektřiny stoupne nad tuto hodnotu, můžete ji prodávat se ziskem

Co potřebuji k tomu, abych mohl prodávat přetoky ze své fotovoltaiky?

Pokud váš současný dodavatel elektřiny vykupuje přetoky a vám vyhovují jeho podmínky a chcete přetoky prodávat u něj, musíte nejprve požádat svého distributora o povolení prodeje přetoků do sítě. Pak už jen stačí služby, které u dodavatele využíváte, rozšířit právě o možnost prodeje přetoků do sítě.

Pokud váš současný dodavatel elektřiny přetoky nevykupuje a nebo vám jeho podmínky nevyhovují, můžete si pro prodej vaší elektřiny do sítě vybrat jiného dodavatele. Těch, kteří elektřinu vykupují, aniž byste k nim museli přecházet i na spotřebě, moc není. Delta Green mezi nimi ale je. U nás můžete prodávat přetoky za spotové ceny a to bez nutnosti změny dodavatele elektřiny. Pokud se rozhodnete své přetoky prodávat u Nano Green nebo jakéhokoliv jiného subjektu, bude potřeba rozdělit své odběrné místo na spotřební a výkupní. Spotřební budete mít zaregistrované stále u svého současného dodavatele elektřiny a výkupní zaregistrujete u dodavatele, skrze kterého chcete své přetoky prodávat do sítě.

Výhoda rozdělení odběrného místa na spotřební a výkupní je ta, že máte více možností ve výběru dodavatele elektřiny i toho, u koho elektřinu prodáváte do sítě.