Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

PROTEUS byl pro mne game changer

Spotřeba elektřiny z obnovitelných zdrojů je pro něj nejen otázkou zodpovědnosti vůči planetě, ale také vášní pro technologie, energetiku a inovativní domácnost.

Týden s Delta Link a aplikací Proteus pro automatizaci FVE a spot cenami od Delta Green. Mile mě to překvapilo a přesně na něco takového jsem čekal. Do teď jsem se spotu věnoval ručně. To znamenalo zpravidla ráno přepnout do režimu Feed-in priority, přes poledne Self Use, večer ve špičce nastavit vybíjení baterie do sítě, hlídat cenu spotu, o víkendech vypínat přetoky... Nějakou dobu mě to bavilo, ale postupně mě těch několik budíku denně bavit přestalo a už jsem uvažoval, že ze spotu uteču. Teď přišel Delta Link pro Solax a pro mě je to docela game changer. Chová se v podstatě tak, jak bych to řešil já (ale nezapomíná:)). Pár věcí na vychytání tam rozhodně je, ale na to, že je to úplně nový produkt, je to na skvělý úrovni. Navíc se mi líbí jednoduchá grafika a živá data ze Solaxu každých cca 5 sekund. Do teď jsem spot na prodej přetoků nikomu moc nedoporučoval, ale s tímhle to dává smysl i pro lidi, které nebaví se tomu příliš věnovat.

Mikuláši, můžete nám, prosím, popsat celou svoji domácnost? Jak to u vás doma vypadá?

Naše domácnost je šestičlenná, máme čtyři děti a bydlíme v rodinném domku na vesnici. Fotovoltaiku máme skoro 2 roky, ale do sítě jsme se připojili až loni na jaře. Měli jsme 7 kWp a teď máme něco pod 16 kWp. Ono nám těch 7 kWp vlastně docela dobře pokrývalo spotřebu, ale chtěl jsem to rozšířit i vzhledem k tomu, že jako příští auto už plánuji elektromobil. Zatím mám plug-in hybrid a najedu 50 000 km ročně. To je zhruba 10 MWh, co půjde v budoucnu do elektromobilu, takže si myslím, že potenciál 16 kWp fotovoltaiky určitě využiju. Máme takovou tu klasickou Solax sestavu, takže k fotovoltaice mám teď baterku o velikosti 11,6 kWh.

Zatím topíme kotlem na tuhá paliva a vodu ohříváme klasickým bojlerem. I když v zimě ji ohříváme tím kotlem, takže největší spotřeba je ohřev vody a pak ten plug-in hybrid. To je VW Golf GTE z roku 2015 a má vlastně baterku poměrně malou. Já tam teď nasypu 6 kWh hodin, ale na nějakých 30 km na to dovézt děti do školy nebo dojet na nákup to stačí krásně.

Vše ostatní je jinak na elektrice. Je nás hodně, a tak spotřebováváme dost energie na běžné věci jako je praní, mytí nádobí, vaření a podobně.

Zmiňoval jste baterku, jak se díváte na princip opotřebení baterie? Jste spíš zastánce toho, že by se měla používat co nejméně a tím pádem co nejméně opotřebovávat a nebo naopak ji chcete využívat co nejčastěji, než skončí její životní cyklus?

Nedává mi úplně smysl baterku šetřit. Co vím, tak baterie degraduje nejen cyklováním, ale i věkem. Myslím si, že baterky cenově půjdou dolů, takže i když ji nebudu používat, tak její reálná tržní hodnota bude klesat. Proto nemám problém to docela točit.

U baterek se často garantuje, že po pěti až šesti tisících cyklech by měla mít 80 % kapacity. Takže když z 11,6 kWh bude po 12 nebo 15 letech třeba 8,5 kWh, tak mi to přijde pořád dobré. Někteří lidé na sítích jsou proti mému přístupu, kdy třeba kolikrát v noci nabíjím z baterky ten plug-in hybrid, protože večer přijedu vybitý a tak tam těch 6 kWh z jedné baterky do druhé přesunu a nemám s tím problém.

Jak hodnotíte poslední dva roky na spotu?

Spotové ceny se mi principiálně líbí. Rád to sleduji, rád si to různě  vychytávám. Předpokládal jsem, že fixní ceny výkupu přetoků budou padat dolů a že budou ve výsledku víceméně na podobné úrovni spotu. To se teď i ukazuje.

Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že jsme fotovoltaiku rozšířili na těch 16 kWp, ale nemáme pro tolik elektřiny ještě upotřebení, máme teď přetoků hodně. Na začátku května, když byly ceny na spotu často v záporu, jsem chvíli uvažoval, jestli nepřejdu někam na výkup za fix. Pak jste přišli s tím Proteem pro Solax a to pro mě byl game changer. Hodně se mi ulevilo, protože mě sice bavilo sledovat tu cenu a přepínat si ty režimy, vybíjet si baterku do sítě, ale zase “vocaď pocaď“. Kolikrát jsem zapnul nějaký režim, pak na to zapomněl pak jsem zjistil, že jsem si vybil baterku a ještě bude večer a ceny půjdou nahoru.

Já jsem vždycky říkal, že když o spotu někdo přemýšlí, musí ho to prostě bavit. Ale teď si myslím, že s tím Proteem už to tak být nemusí. Že člověk do toho pak skoro nemusí sahat a funguje to celkem fajn.

Mikuláši, moc děkujeme. Vaše vyprávění bylo moc pěkný příklad jak pro ty, kteří přemýšlí o přechodu na spot nebo o tom, že by vyzkoušeli PROTEUS. Jsme rádi, že jim Vaše dojmy a zkušenosti můžeme zprostředkovat touto formou.