Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Spot je věc, která může změnit myšlení lidí, říká Jiří

Spotřeba elektřiny za spotové ceny je pro Jiřího otázkou osobní zodpovědnosti vůči přírodě a obnovitelným zdrojům energie. Zároveň je to skvělá ukázka energetiky i pro jeho děti.

Pan Jiří bydlí v domě, který v roce 2011 prošel kompletní rekonstrukcí. Už během ní plánoval v budoucnu instalaci fotovoltaické elektrárny. K té došlo o pár let později. Dnes má na střeše domu solární panely o výkonu 9,5 kWp. S nimi využívá také baterii o kapacitě 15 kWh. A že je potřeba. Domácnost totiž běží kompletně na elektřinu. V domě se topí elektrickým kotlem. V dolní části domu je na zhruba čtyřiceti metrech čtverečních podlahové topení. Rodina si ráda přitápí v obýváku krbovými kamny.

Spotřeba elektřiny za spotové ceny v kombinaci s efektivním využíváním elektřiny ze slunce je pro Jiřího otázkou osobní zodpovědnosti vůči přírodě a obnovitelným zdrojům energie. Naučil se díky tomu více přemýšlet nad spotřebou elektřiny a eliminoval tak i do té doby zbytečné výdaje. Zároveň, jak sám říká, je to skvělá ukázka toho, jak funguje energetika, i pro jeho děti.

„Zamyšlení se nad tím, jak to všechno funguje, dává smysl. Spot je věc, která může změnit myšlení lidí. Navíc to, že si nastavím nějaká pravidla pro fungování domu, je velmi jednoduché. Sám mám nastavený letní a zimní režim, který mírně upravuji podle cen na spotu. V noci, kdy je elektřina levná, nechávám vyhřívat podlahu. Ta se do rána nahřeje, vytvoří nám doma příjemnou teplotu, která vydrží až do večera.“

Ohřev vody u Jiřího doma funguje obdobně. Každá ze dvou koupelen má vlastní bojler. V zimě se ohřev vody spíná mezi 10:30 a 13:00, aby byla teplá voda připravená na večer. Rodina tak nepřijde o komfort a ušetří na elektřině, která je v době večerní špičky, nejdražší.

„V zimě spotřebu moc neplánuji. V baterii vždy nějaká energie je. Když ji spotřebuji, tak baterii nabiji zase přes noc, když je cena na spotu nízká. Pokud je nízká cena i během dne, využívám toho a elektřinu v baterii si šetřím na večerní špičku,“ říká Jiří. A jak využívá možnost prodeje elektřiny do sítě v podobě přetoků? „Když je cena na spotu vysoká, nešetřím kapacitu baterky, ale vybíjím ji do sítě. Snažím se ji maximálně používat.“

V zimě a v létě jsou pravidla celkem jednoduchá. Jiří ovšem uznává, že alchymie jsou přechodná období, kdy je předpověď počasí a slunečního svitu velmi proměnlivá. V takové dny ručně snižuje výkon kotle na 5 kWh a zbytek doplňuje elektřinou z fotovoltaické elektrárny. Vodu v topném systému vyhřívá s nižším výkonem, ale o to déle.

Jiří vše zatím ovládá manuálně. Jedině na elektrickém kotli má GSM modul, skrze který ho může spínat a vypínat i na dálku. „Automatizovaný systém by byl dobrý, ale já nejsem typ člověka, který by někde honil dvě minuty,“říká Jiří.