Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Spotové ceny elektřiny nejsou pro všechny

Spotové ceny jsou dlouhodobě nejvýhodnější. Umožňují také velkou flexibilitu. Jenže nejsou pro každého. Komu bychom přechod na spot nedoporučili?

Spotřeba elektřiny za spotové ceny umožňuje domácnostem velkou flexibilitu. Díky tomu, že ví, kolik bude elektřina v každou hodinu dne stát, mohou si efektivně naplánovat energeticky náročné úkony jako je vytápění domu nebo ohřev vody. O tom, jak díky tomu mohou ušetřit až 30 % nákladů, jsme psali tady. Samozřejmě záleží také na vaší distribuční sazbě.

Jenže spotové ceny nejsou pro každého. Překážkou k nim dnes je naše legislativa. Ta opravňuje nakupovat elektřinu za spotové ceny pouze domácnostem s průběhovým měřením. Průběhové měření je něco, co umí pouze chytrý elektroměr. Počítá, kolik elektřiny domácnost spotřebovala v každé hodině a především zaznamená, kdy to bylo. Chytrý elektroměr je predispozicí pro to, abyste mohli využívat spotových cen.

Jak získat chytrý elektroměr?

> Pořídit si fotovoltaiku

Chytrý elektroměr dnes mají většinou domácnosti s fotovoltaikou. Je to totiž něco, co k přesnému zúčtování ceny elektřiny vzhledem k vlastnímu zdroji bezprostředně potřebují. Chytrý elektroměr poskytuje distributor (ČEZ, PRE nebo EG.D) všem zákazníkům s fotovoltaikou ze zákona zdarma.

> Mít roční spotřebu vyšší, než 6 MWh a za chytrý elektroměr si zaplatit

Domácnostem s odběrem vyšším než 6 MWh, distributor chytrý elektroměr nainstaluje. Jeho instalaci a využívání vám ovšem distributor zpoplatní. U ČEZ stojí instalace elektroměru okolo 4000 Kč bez DPH + roční paušál asi 1300 Kč bez DPH. U EG.D. zaplatíte 2600 - 3600 Kč bez DPH za instalaci a 3900 Kč ročně bez DPH za provoz. PRE má instalaci zdarma, ale paušál vyžaduje na měsíční bázi a to ve výši okolo 1200 Kč bez DPH.

> Uzavřít s někým energetickou komunitu

Pokud do ani jedné z výše zmíněných skupin nepatříte, můžete ještě vytvořit energetickou komunitu s některým z vašich přátel, který žije v domě s fotovoltaikou. Díky tomu budete mít nárok na elektroměr s průběhovým měřením a dostanete se tak ke spotovým cenám elektřiny. Žádost o registraci sdílení elektřiny lze podat u EDC (Elektroenergetického datového centra) od 1.8.2024.

Chcete přejít na spot, ale bydlíte v bytě?

Často se nás ptáte, zda jsou spotové ceny vhodné pro lidi žijící v bytech. Vzhledem k tomu, co jsme popsali výše, jsou spotové ceny nedostupným principem pro spoustu domácností žijících v bytových domech. Změnit by to mohla novela energetického zákona a nová možnost instalace fotovoltaiky na střechy bytovek. V takovém případě by pak SVJ mohlo tvořit jednu energetickou komunitu, všichni by měli přístup k průběhovému měření a mohli by využívat jak elektřinu ze slunce, tak elektřinu ze sítě za spotové ceny.

Kdy ještě zvážit přechod na spot?

> Pokud žijete v domě s ohřevem vody a topením na plyn

Potenciál spotových cen leží ve flexibilitě a v plánování spotřeby jednotlivých spotřebičů v domácnosti podle ceny elektřiny v danou hodinu dne. Největší potenciál a až 30 % úspory představuje vytápění nebo chlazení domácnosti a ohřev vody. Pokud tyto dva energeticky náročné úkony neběží na elektřinu, potenciální úspora bude o to menší. Nejvíce se spotové ceny vyplatí domácnostem, které mají velkou spotřebu elektřiny a disponují baterií, ve které mohou elektřinu uchovávat. Ať už tou k fotovoltaice nebo tou na kolečkách (elektromobilem).

> Domácnostem s malým rodinným rozpočtem

Spotřebovávat elektřinu za spotové ceny znamená, že se váš účet každý měsíc mění. Pokud váš rodinný rozpočet vyžaduje větší stabilitu a jistotu fixních nákladů, doporučujeme zůstat spíš u fixované ceny elektřiny. Spot je sice z dlouhodobého pohledu výhodnější a levnější, ale představuje větší riziko nečekaných výkyvů ceny.

Pokud jste doposud váhali, zda jsou pro vás spotové ceny to pravé, snad vám tento článek pomohl v rozhodování. Spotové ceny elektřiny jsou oblíbeným produktem u domácností, které mají elektřinou poháněné spotřebiče, jejichž dobu spotřeby mohou přesunout do hodin, kdy je elektřina levná nebo disponují úložištěm jako je baterie nebo elektromobil. Pokud mezi ně patříte, doporučujeme si spot vyzkoušet. S přechodem od stávajícího dodavatele vám pomůžeme a pokud vám spot nesedne, do měsíce můžete odejít.

Naši zákazníci platí v průměru 2 Kč/kWh

Průměrná cena za silovou elektřinu se u našich zákazníků pohybuje okolo průměru spotu. Před započtením všech poplatků tedy platí 2 Kč/kWh. Ovšem ti, kteří vědí, jak na to a spotřebu největších spotřebičů (ohřev vody a topení) plánují chytře, se dostávají k ceně 0,1 Kč/kWh a někdy i do záporných hodnot.

Ale abychom vás neklamali - k této částce je však důležité připočítat platby neregulované (tedy ty, které určuje dodavatel) a regulované (ty, které jsou určené správním orgánem). Protože víme, že vyznat se v ceníkách dodavatelů elektřiny je peklo, pokusili jsme se to zobrazit na této stránce.

Za spotové ceny můžete elektřinu nejen nakupovat, ale také prodávat v podobě přetoků ze své fotovoltaické elektrárny. Naši zákazníci prodávají 1 kWh za průměrnou cenu 0,9 Kč, před započtením poplatku za převzetí zodpovednosti za odchylku ve výši 0,45 Kč/kWh. To je jen zhruba 60 % průměrné ceny na spotu. Zajímavější ale prodej přetoků na spotu vypadá, když necháte svou domácnost řídit algoritmus. Třeba PROTEA. Zákazníci, kteří nám přenechali řízení své spotřeby a výroby na spotu, prodávají přetoky v průměru za 1,8 Kč/kWh.

S jistotou tak můžeme říct, že prodávat přetoky z FVE se vyplatí až tehdy, kdy jejich prodej plánujete flexibilně nebo s pomocí chytrého řízení.

Zajímá vás, jak funguje spotový trh s elektřinou? Podívejte se na naše video, kde jsme to rozebrali víc do hloubky.

Chcete zjistit, kolik byste platili u Delta Green za spot vy? Dejte nám svůj kontakt a my se vám ozveme.