Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Spotové ceny elektřiny a jak jim rozumět

Kolik stála elektřina na denním spotovém trhu v minulém roce? Jak rozumět tomu, co to spotová cena je? A víte, že může dosahovat i záporných hodnot?

Ke konci roku 2023 bylo v České republice na 167 630 fotovoltaických elektráren. Jejich majitelé, ať už domácnosti nebo firmy, disponují elektroměrem s průběhovým měřením. Mohou tak elektřinu ze sítě nakupovat za spotové ceny a využívat tak jejich proměnlivosti. Průměrná cena za 1 kWh silové elektřiny byla na spotovém trhu v minulém roce (2023) 2,4 Kč. Při efektivním přesouvání spotřeby do hodin, kdy je cena elektřiny nízká, je však možné dostat se s cenou silové elektřiny ještě níž.

Graf průměrných spotových cen za silovou elektřinu bez distribuce, daně a dalších poplatků

Co je spotová cena?

Spotová cena elektřiny je cena elektřiny, která platí v jednu konkrétní hodinu dne. Každý, kdo v tento čas elektřinu spotřebovává, za ni platí tolik, kolik právě stojí na spotovém trhu s elektřinou. Každému, kdo nakupuje elektřinu na spotovém denním trhu, se cena této komodity změní čtyřiadvacetkrát za den. To, jak vysoká nebo nízká bude spotová cena v danou hodinu dne, závisí na několika faktorech:

  • na poptávce po elektřině
  • na tom, jaké zdroje elektřinu vyrábí a jaká část z toho jsou obnovitelné zdroje, které jsou ze všech nejlevnější a celkovou cenu elektřiny tak sráží dolů

Největší potenciál spotových cen elektřiny spočívá právě v jejich proměnlivosti. Cena elektřiny se na spotovém trhu běžně pohybuje v rozmezí od 0 kč do 5 Kč za jednu kilowatthodinu. Nejdražší bývá ráno a večer, kdy fotovoltaické elektrárny již nevyrábí a poptávka po elektřině je nejvyšší z celého dne. Jak se jí vyhnout?

Pokud máte možnost, nastavte své spotřebiče v domácnosti (především topení/chlazení interiéru a ohřev vody) na dobu, kdy je cena elektřiny nízká. Často to bývá kolem poledne, kdy je energie ze slunce naopak dostatek a poptávka po elektřině je nízká. Ušetříte tak až 30 % nákladů na elektřinu.

Domácnosti s baterií, ve které mohou elektřinu vyrobenou ze slunce uložit takzvaně na horší časy, mají vystaráno a večerní špičce se vyhnout jen tím, že svou domácnost budou pohánět elektřinou z baterie. Bravůrně toho využívá třeba pan Jiří a díky baterii srazil své náklady na elektřinu na polovic.

Záporné spotové ceny elektřiny už nejsou výjimkou

Fenoménem této doby jsou záporné ceny elektřiny. Byť stále spoustu lidí fascinují, nejsou už výjimkou. A jak se stane, že za spotřebování silové elektřiny neplatíte, ale naopak za to zaplaceno dostanete? Stává se tak ve dny, kdy je přebytek elektřiny v síti. Slunce svítí, fotovoltaika vyrábí, ale protože je hezky, lidé jsou venku a elektřinu v síti nespotřebovávají. Kromě obnovitelných zdrojů přispívají elektřinou do sítě také zdroje fosilní. Typicky třeba uhelné elektrárny. Aby nenastal blackout, je potřeba mít výrobu a spotřebu vždy v rovnováze. Když je spotřeba lidí malá, musíme snížit i množství elektřiny, kterou vyrábíme. Zatímco obnovitelné zdroje od sítě odpojit můžeme, vypnout uhelnou elektrárnu by jejího provozovatele stálo ohromné množství peněz. Proto se mu vyplatí nabídnout za spotřebu elektřiny spotřebitelům finanční odměnu. Vyjde ho to totiž stále levněji, než kdyby musel provoz uhelné elektrárny pozastavit.

Pokud bychom v energetickém mixu měli méně fosilních zdrojů elektřiny a více těch obnovitelných, sice bychom za spotřebu elektřiny nedostávali zaplaceno tolik, ale zase by byla čistější, zelenější a lepší pro planetu i pro nás pro všechny. Ale to už je na jinou diskusi. :)

Kde sledovat spotové ceny elektřiny?

Spotové ceny elektřiny zákazník zná na 24 hodin dopředu. Ceny na další den se zveřejňují vždy ve 14:30. Aktuální spotové ceny elektřiny můžete sledovat online v našem přehledu, případně na webu OTE nebo Spot Market Indexu.